In de zomer van 2019 ging ik op vakantie in Griekenland en bezocht de eilanden Kreta, Santorini en Rhodos.

Ik vond veel locaties uit de serie van Bassie en Adriaan en de Verzonken Stad. Deze Griekse serie is mijn favoriete serie van Bassie en Adriaan.

In deze eerste aflevering (van drie afleveringen) bezoek ik de bekende badplaats Chersonissos. Bassie en Adriaan verbleven in het hotel Creta Maris. In en rondom dit hotel zijn veel opnames gemaakt. Denk aan de opnames met de poppen op het terras en de boeven die Bassie en Adriaan vanaf de rots in de gaten hielden met een verrekijker.

In Agios Nikolaos is rond het meer de droom van Koning Bassie opgenomen en langs het water van de zee werd het nummer ‘Had ik nou maar Ja gezegd’ opgenomen. Elounda is de plaats waar Bassie en Adriaan gingen duiken naar de verzonken stad en waar Bassie een steen met geheimzinnige tekens vond. In de serie van De Verzonken Stad werd verwezen naar een (inmiddels heel oude) serie ‘Wie betaalt de veerman?’ van de BBC. Ik ga op zoek naar het bord dat in de serie te zien is.

Tot slot bezoek ik de hoofdstad Heraklion waar ik in het museum de schijf van Phaistos bekijk, de inspiratie voor het verhaal dat Aad schreef. Uiteraard neem ik ook een kopie van deze steen mee naar huis maar ontcijferen is nog niet zo gemakkelijk.

Klik klak klik klak klik klas, het is Dimitri de Ezel die elke dag op Santorini de steile berg op gaat. 31 Jaar na de opnames van Bassie en Adriaan en de Verzonken Stad bezoek ik de opnamelocaties uit deze serie.

Ik bezoek Santorini, volgens velen het mooiste eiland van Griekenland. Hier is het pad te vinden waar het lied over Dimitri de Ezel is opgenomen.

Op Kreta reis ik naar Agia Marina en de kloof waar de scenes zijn opgenomen waarin Bassie en Adriaan ontsnappen uit de bus van de boeven. Hier is ook de locatie te vinden waar Bassie en Adriaan zich achter een rots verstoppen en de plek waar ze uit de kloof komen en opnieuw door de boeven worden gevangengenomen.

Ik bezoek het stadje Lindos, waar de boeven de bank willen overvallen. Het is een groot doolhof maar wel heel mooi. Maar er klopt iets niet hier…

31 Jaar na de opnames van Bassie en Adriaan en de Verzonken Stad reis naar Rhodos om opnamelocaties uit deze serie te bezoeken. Ik bezoek het hotel waar ze in de serie verbleven: Irene Palace en reis ik door naar Rhodos Stad, waar de bekende Kolos van Rhodos ooit lag.

Bij de oude poort vind ik de locatie waar Bassie en Adriaan de boeven zien lopen wanneer ze uitkijken over het archeologisch park. In dit park is ook de akropolis te vinden, het openingsshot van De Verzonken Stad.

Ik bezoek Petaloudes, de vlindervallei met miljoenen zeldzame vlinders. Hier worden de boeven aangesproken met de geluidsapparatuur die in hun koffers zit.

Terug in Rhodos Stad bezoek ik het oude centrum waar de boeven werden opgejaagd met de poppen en zich uiteindelijk aangeven bij de politie.

Alle locaties uit deze serie kun je vinden op https://www.medialocaties.nl/

Bekijk ook de serie met Bassie en Adriaan locaties in Amerika.

Gepubliceerd op 12-12-2019