Dit is the making of van Bassie en Adriaan locaties. In dit blog ga ik vertellen hoe deze serie is gemaakt, hoe ik een aantal bijzondere locaties vond en wat er voor leuke dingen er gebeurden tijdens het reizen. Kortom: een kijkje achter de schermen.

Meer dan een jaar heb ik gewerkt aan een serie over Bassie en Adriaan locaties, in Nederland, Lanzarote, Griekenland en Amerika. De meeste locaties zijn nog heel goed te herkennen maar andere locaties helemaal niet meer. 

Ik bezocht steden, dorpjes, havens, woestijnen, grotten, hotels, bossen, canyons en nog veel meer. Je ziet hoe de palmbomen zijn gegroeid en op sommige locaties staan nog tekens op de muur en op andere locaties helaas niet meer.

Bekijk alle 150 locaties in deze video

Als kind keek ik heel veel naar Bassie en Adriaan op tv en ik droomde ervan om ook die mooie reizen te gaan maken. Jaren later kwam die droom uit.

Het begon met een normale vakantie op Kreta. Lekker luieren en wat uitjes doen en uiteraard bezocht ik het hotel waar Bassie en Adriaan verbleven in De Verzonken Stad. Toen ik een jaar later op vakantie was op -niet geheel toevallig- Lanzarote herkende ik wederom veel opnamelocaties. En zo ontstond een best wel bijzondere hobby.

Lanzarote

In 2018 ging ik opnieuw naar Lanzarote. Dit keer wilde ik er een video met Bassie en Adriaan locaties opnemen. Ik kocht een vlogcamera en bezocht opnieuw de locaties die ik nog kende van de vorige vakantie.

Met een huurauto reden we naar Puerto del Carmen. Toen we aankwamen zag ik meteen dat het hotel verbouwd werd, dat was best wel een teleurstelling want tijdens die vorige vakantie had ik hier nog foto’s gemaakt en was ik zelfs even het hotel ingelopen. Maar nu was er weinig meer te herkennen.

Ook op de boulevard kon ik weinig meer herkennen. Pas na de vakantie zag ik dat aan deze boulevard een deel van het lied Viva España is opgenomen.

Het is niet zo heel moeilijk om locaties op Lanzarote te vinden. Het eiland is niet zo extreem groot. Je bezoekt de bekende toeristische attracties en dan herken je vanzelf al een aantal locaties.

In het bergdorpje Femés zijn twee locaties te vinden vlak bij elkaar. Het leuke is dat de palmbomen na ruim 30 jaar enorm zijn gegroeid en dat kun je goed zien. En natuurlijk wilde ik ook hier even in de voetsporen van Bassie en Adriaan lopen.

Bassie en Adriaan / Femés

Het idee van de video was om een top 10 van mooiste Bassie en Adriaan locaties te maken. Ik had al 8 locaties gevonden maar dat waren er dus niet genoeg. De hele vakantie was ik bezig met het zoeken naar meer locaties. Ik vroeg medewerkers van hotels en lokale inwoners of ze mij konden helpen met het vinden van specifieke locaties. En dankzij de locals vond ik uiteindelijk de ingang van de grot waar ooit de kleine maan zichtbaar was. En tot mijn verrassing bevond deze locatie zich midden op het eiland bij het plaatsje El Mojón. Ik heb getwijfeld of dit de juiste locatie was maar als je de rotsen goed bekijkt dan zie je dat dit inderdaad de ingang van de grot is. Een echte grot is dit niet want erg ver kun je er niet in lopen. De opnames binnen in de grot zijn in Valkenburg opgenomen, dat wist ik. Maar anderhalf jaar later kwam ik erachter dat dit maar half waar bleek te zijn. Daarover later meer.

Bassie en Adriaan / El Mojón

Bij het zoeken naar locaties keek ik vaak naar de vormen van de bergen op de achtergrond want die veranderen niet zo snel. Een locatie waar ik bijna de hele vakantie naar gezocht heb is die waar Bassie en Adriaan wat gaan drinken op het terras voor ze op schattenjacht gaan. Ook hier hebben locals mij geholpen maar uiteindelijk vond ik zelf de locatie toen ik besefte dat de rondweg om Yaiza er 32 jaar geleden waarschijnlijk nog niet lag en dat de hoofdweg toen nog door het dorpje zelf liep. En toen had ik de locatie snel gevonden, vooral door de bergen op de achtergrond goed te bestuderen.

Bassie en Adriaan / Yaiza

En toen we naar het vliegveld reden om terug naar huis te gaan, herkende ik vanuit de auto de locatie waar de boeven met rotjes werden verjaagd, daar ligt nu die rondweg. Thuis keek ik snel of de locatie inderdaad klopt en op Google Streetview herkende ik inderdaad het huis van de boeven. 

Door het vele zoeken kwam ik niet heel uitgerust terug van vakantie maar ik had wel 10 mooie locaties gevonden. Ik monteerde de video en vroeg netjes om toestemming om screenshots uit de Bassie en Adriaan series te mogen gebruiken. Ik kocht Spaanse achtergrondmuziek en later in het jaar plaatste ik de video online.

Amerika

Ik kreeg zoveel leuke reacties op deze video dat ik besloot om een hele serie te gaan maken met Bassie en Adriaan locaties, in Amerika, Griekenland en Nederland.

Begin 2019 werden de plannen concreet. We boekten een reis van 3 weken om een roadtrip te gaan maken door de westkust van Amerika. En net als Bassie en Adriaan reisden wij van San Francisco via een aantal nationale parken naar Los Angeles. Omdat ik precies wist waar ik wilde filmen was het uitstippelen van de route niet zo moeilijk. En het is ook een bekende route die veel toeristen maken, dus ook dat maakte het plannen vrij eenvoudig.

In Nederland regelden we alles: de vliegreizen, een auto, alle hotels, de route, een simkaart en nog veel meer.

Ik had geleerd van Lanzarote, ik wilde niet de hele vakantie alleen maar met locaties bezig zijn en daarom zocht ik deze keer vooraf alle locaties waar ik wilde filmen. Wekenlang zat ik elke avond te zoeken naar locaties op Google Streetview en ik vond vrijwel alle locaties die ik zocht.

Goed voorbereid met een dik draaiboek gingen we eind mei op reis. Op de website themakingofmedia.nl kun je het hele reisschema bekijken. 

San Francisco was een heel relaxte stad en ook een heel mooie. Om bij te komen van de lange reis en de jetlag bleven we hier 2 volle dagen. Op de eerste dag maakten we een wandeling door het centrum van locatie naar locatie. De meeste locaties zijn erg toeristisch en daardoor waren ze gemakkelijk te vinden tijdens de voorbereiding.

Vlakbij Chinatown vond ik de locatie waar de scène met de kabeltram is opgenomen. Ik zocht uit waar de camera had gestaan en toen er een kabeltram omhoog kwam nam ik praktisch hetzelfde op dat in de Bassie en Adriaan serie zit. En ik kan je zeggen: toen dat gelukt was, was ik echt wel even heel blij. 

Bassie en Adriaan / San Francisco

De volgende dag bezochten we de Golden Gate brug. Het is maar gewoon een brug maar toch is dit een locatie je kent uit wel meer films en series en daardoor is het toch bijzonder om deze brug met eigen ogen te zien.

We zagen Alcatraz al liggen en die middag hadden we een excursie gepland naar dit gevangeniseiland. Ik had een A4’tje bij me met een aantal shots zodat ik gemakkelijk de locaties op dit kleine eiland kon vinden. En dat lukte heel goed want ik herkende de ene na de andere locaties. Vanaf deze dag heb ik altijd gezocht naar locaties met A4’tjes vol Bassie en Adriaan screenshots, dat bleek goed te werken.

Een locatie op het eiland was nog best lastig te vinden: de isoleercellen waar de boeven worden opgesloten. Na een tijdje rondlopen zag ik opeens een afgesloten deel waar heel vroeger de isoleercellen waren geweest. Omdat hier geen toeristen komen was dit natuurlijk een heel goede locatie om rustig te kunnen filmen.

Op de pier met de zeeleeuwen had ik de locatie gevonden waar Bassie appelsap dronk. Hier is in het echt geen terras te vinden, het is een rustige locatie op deze toeristische pier. 

Bassie en Adriaan / Pier 39

We reisden naar het Yosemite Park, ik had hoge verwachtingen van dit nationale park. De hoge bomen waren inderdaad erg hoog. Op Streetview had ik al gezien dat de meeste shots vlak bij elkaar waren opgenomen en ik was dus snel klaar met de opnames. We maakten nog een wandeling en reden daarna verder naar de Yosemite Valley.

De vallei was waanzinnig mooi. Ik kende het beeld al van de Bassie en Adriaan serie maar toen ik er zelf stond was het uitzicht echt overweldigend.

Bassie en Adriaan / Yosemite Park

Natuurlijk had ik op Streetview al veel gezien in deze vallei maar wandelen door de vallei is toch echt heel anders dan het beeld zien op tv of achter een computer.

Tijdens de voorbereiding heb ik lange tijd gezocht naar het tankstation in de buurt van het Yosemite Park waar Bassie en Adriaan gingen tanken en de boeven voorbij reden. Het moest ergens op de route van San Francisco naar het Yosemite Park zijn en dat bleek te kloppen. Ook deze locatie vond ik op Streetview en we reden er natuurlijk even langs toen we naar de andere kant van de bergen reden.

Wij overnachtten in een skigebied in de Sierra Nevada om na een rustdag door te rijden naar de Death Valley. We hadden ons voorbereid op een extreem hete dag maar dat bleek erg mee te vallen. Het was slechts 38 graden in de woestijn. 

Ik had tijdens de voorbereiding gezocht naar toeristische tips voor de Death Valley en zo vond ik enkele uitzichtpunten waar Bassie en Adriaan hadden opgenomen. En onderweg door de woestijn zag ik het winkeltje en de oude mijn liggen. Deze locaties had ik vooraf niet gevonden maar uiteraard stopten we er wel even kort.

Tijdens mijn virtuele reizen door Streetview had ik de locatie gevonden waar Bassie een eitje bakt op de motorkap. Ook hier waren het de vormen van de rotsen die zorgden voor het grote eureka moment tijdens het zoeken naar locaties thuis. Ik was heel blij dat ik deze locatie had gevonden, een iconische locatie voor de echte fans.

Bassie en Adriaan / Death Valley

We reden door naar Las Vegas waar we twee nachten verbleven en bezochten de Hoover Dam.

In Las Vegas bezochten we het huis van Siegfried & Roy, de oud collega’s van Bassie en Adriaan. Ik wist dat in de straat voor dit huis de scene was opgenomen waar Bassie bijna wordt aangereden door de auto met tijgers. Ik werd meteen aangesproken door beveiligers maar ik mocht wel even kort filmen.

Iets verderop in de stad ligt de Fremont Street, een overdekte straat met casino’s. We waren maar een half uurtje hier, het sprak ons niet echt aan. Dus nadat ik alle benodigde shots had opgenomen vertrokken we snel weer. Via het Circushotel reden we terug naar ons hotel en die avond bezochten we de strip opnieuw maar nu lopend. Weken later kwam ik er thuis achter dat ik per ongeluk deze Bassie en Adriaan locatie had opgenomen bij een hotel, dat was een leuke meevaller.

Bassie en Adriaan / Las Vegas

Na Las Vegas reden we verder richting Utah om verschillende nationale parken te bezoeken. Om te beginnen het Zion National Park. Er waren maar twee Bassie en Adriaan locaties te vinden maar wij hadden er twee leuke dagen.

In de Bryce Canyon waren veel meer locaties te vinden en hier verbleven we maar één dag, hier moest ik dus even flink aan de bak. Maar in deze omgeving was dat helemaal niet erg, het was erg mooi om er rond te lopen maar ook behoorlijk inspannend.

Op de terugweg naar het hotel reden we langs het oude dorp van Bryce. Ook deze locatie had ik vooraf gepland want als je er niet op let rij je er zo voorbij. 

We reden van de Bryce Canyon via het plaatje Kanab naar Page. Na lang zoeken thuis had ik gevonden dat in Kanab een scène is opgenomen waar Handige Harry lijm gaat kopen.

We waren halverwege onze reis en hadden tot op heden nog alle locaties kunnen vinden zoals gepland. Het ging dus lekker. En omdat het zo goed was voorbereid hadden we ook alle tijd om echt te kunnen genieten van deze vakantie.

Zo halverwege de vakantie hadden we een soort rustmoment ingelast door 3 nachten in het plaatsje Page te boeken. Maar echt rustig was het niet want we hebben aardig wat uitjes gemaakt. Zoals die naar Monument Valley, daar moest ik natuurlijk naartoe. Het was een lange saaie reis ernaartoe en we moesten een paar keer een noodstop maken door overstekende honden en onoplettende toeristen. Maar het werd beloond met een prachtig uitzicht op de beroemde rotsen. We wilden een wandeling maken maar werden gewaarschuwd voor giftige slangen en dus besloten we om een iets veiligere route te nemen. Daardoor miste ik wel de scène van Back to the Future maar ach, zo erg was dat niet. Natuurlijk liep ik een rondje om de camera, net als Bassie als hij het liedje van Geronimo zingt. Ik stond niet op de exacte locatie maar ach, het ging om het idee hier.

Bassie en Adriaan / Monument Valley

Terug in Page bezochten we nog enkele mooie plekken en ik vroeg bij een winkel hoe je Navajo nu eigenlijk uitspreekt. En dat bleek Na-va-ho te zijn, zonder duidelijke klemtoon. Daarom hoor je mij in de video praten over Na-va-ho en niet zoals Bassie en Adriaan over Na-vá-jo.

We reden door naar de Grand Canyon. Ik had al veel gezien en gelezen over deze canyon en toen we er aankwamen was ik wel bekend met het uitzicht en deed het eigenlijk niet meer zoveel met me. 

Dit was ook typisch zo’n locatie waar ik me heel goed op had voorbereid. Door rotsen te vergelijken had ik 2 locaties gevonden waar Bassie en Adriaan uitkijken over de Grand Canyon. Als je ter plekke bent zie je dat Bassie en Adriaan met de rug naar de Grand Canyon stonden. 

Bassie en Adriaan / Grand Canyon

De plek waar Bassie bijna de Grand Canyon in valt had ik vooraf niet gevonden, dus ik nam een willekeurige plek op die er sterk op leek, vlakbij zo’n uitzichtpunt. Thuis kwam ik erachter dat ik toevallig de juiste locatie had opgenomen, dat kun je ook hier weer goed zien aan de rotsen. Ik wil de illusie niet verstoren maar op deze plek kun je gewoon naar beneden lopen, Bassie was echt niet zomaar in de Grand Canyon gevallen op deze plek.

Bassie en Adriaan / Yaki Point

We hadden een rondvlucht geboekt over de Grand Canyon. Dat leek mij een mooie ervaring en Bassie en Adriaan hadden ook een rondvlucht gemaakt, dus dat was ook meteen leuk voor de video. En het werd een ervaring. In het vliegtuigje kregen we pas echt een mooi beeld van de enorme canyon. Ik werd er stil van. En ondertussen bleef ik filmen al was dat met alle turbulentie nog behoorlijk lastig.

Na een lange reisdag door de woestijn kwamen we aan in Los Angeles. Hier bleven we nog enkele dagen en maakten een paar uitstapjes naar het observatorium en natuurlijk Hollywood.

We bezochten verder nog Malibu en de stranden van Santa Monica en Venice. We leverden de auto in en vlogen weer terug naar huis. Het was een fantastische reis.

Griekse eilanden

Thuis ging ik aan de slag met al het beeldmateriaal en ondertussen begon ik ook met de voorbereiding van de reis naar Griekenland. 

En ook deze reis bereidde ik heel goed voor, zeker ook omdat ik dit keer alleen zo ver op vakantie ging en op verschillende eilanden en in verschillende steden wilde filmen. Om alles te kunnen vastleggen had ik een behoorlijk strak schema gemaakt.

Eind augustus vertrok ik met een kleine rugzak naar Rhodos. Ik verbleef 4 dagen in Rhodos Stad. Niet eerder was ik op dit eiland geweest maar al snel wist ik de weg te vinden.

De eerste locatie die ik bezocht was die van de Kolos van Rhodos. Deze locatie was dé reden voor de boeven en voor Bassie en Adriaan om dit eiland te bezoeken. 

De tweede dag bezocht ik de vlindervallei. Dit was de enige locatie van deze reis waarvan ik niet 100% zeker wist of dit de juiste Bassie en Adriaan locatie was. Met een lokale bus bezocht ik de vallei. Ik wandelde wat rond maar vond niet de juiste grot en daarom sprak ik het personeel van een restaurant aan. Ik liet de screenshots op een A4’tje zien en na wat onverstaanbare gesprekken in het Grieks werd er gewezen naar een punt. Ik liep met een van de mannen mee en die wees mij op de grot. En die man kon mij precies vertellen waar de camera destijds gestaan moest hebben. Ik was natuurlijk ontzettend blij met deze hulp en na de opnames wandelde ik nog wat rond en nam de bus terug naar Rhodos Stad.

Bassie en Adriaan / Vlindervallei

In de stad bezocht ik het oude historische deel. Ik dacht dat dit een soort museum was maar er wonen gewoon mensen en het is er best groot. Hier moest ik flink zoeken maar uiteindelijk vond ik verschillende locaties in dit labyrint van weggetjes.

Op de weg naar de haven vond ik het politiebureau waar de boeven zich overgaven.

De volgende dag nam ik wederom een lokale bus en reed naar het stadje waar de boeven de bank wilden overvallen. Op Google Maps had ik tijdens de voorbereiding lang gezocht naar dit stadje. Vooral de vorm van kust was opvallend en uiteindelijk vond ik deze vorm en die bleek niet op Kreta maar op Rhodos te liggen. 

Lindos is een klein toeristisch stadje waar je gemakkelijk kunt verdwalen. Ook hier zocht ik weer locaties op basis van screenshots en ik vond er uiteindelijk weer een aantal.

Op de terugweg naar Rhodos Stad stopte ik halverwege bij het hotel waar Bassie en Adriaan verbleven. Ik vroeg netjes om toestemming om er te mogen filmen en de manager werd erbij gehaald. Toen ik de screenshots liet zien riep ze meteen ‘Bassie and Adrian’. Het ijs was meteen gebroken en ik mocht gaan filmen rondom het hotel. De manager vertelde me nog dat ze fotoboeken had uit de periode van het filmen, toen het hotel pas net open was.

Bassie en Adriaan / Irene Palace

In de avond maakte ik in Rhodos Stad nog een wandeling naar het oude theater. Op de kaart zag het eruit als een kleine wandeling maar de weg liep lange tijd omhoog waardoor het een flinke klim werd. Het park was vrij toegankelijk en helemaal niet zo druk, op een paar groepen toeristen na. Vanaf het muurtje bij de oude stadspoort wijst Bassie naar dit theater maar in werkelijkheid ligt dit theater dus op een heel andere locatie.

Ik liep nog verder de heuvel op en zag daar de akropolis liggen, het openingsshot van de Verzonken Stad. Mijn dag kon niet meer stuk.

De volgende dag nam ik een binnenlandse vlucht naar Kreta en ik verbleef 1 nacht in de hoofdstad Heraklion om de volgende dag met een huurauto naar het westen van het eiland te rijden. Hier lag de voor mij belangrijkste locatie om te bezoeken: de kloof waar Bassie en Adriaan uit de bus van de boeven ontsnapten. 

Veel mensen denken dat deze scènes zijn opgenomen in de Samariakloof maar dat is niet zo, je kunt daar niet met een auto doorheen rijden. Ik heb thuis heel lang gezocht naar deze kloof, deze locatie was nog niet bekend. En uiteindelijk zocht ik naar een kloof waar je met de auto doorheen kunt rijden, en zo vond ik de Therisokloof. Dit is niet de meest spectaculaire kloof op Kreta maar als Bassie en Adriaan fan is het zeker leuk om er doorheen te rijden of te lopen. En onderweg kom je heel veel geiten tegen, soms hoog in de rotsen en soms met een belletje.

De meest bekende scene is natuurlijk de rots waar Bassie en Adriaan schuilen als de boeven ze tegemoet komen rijden.

Bassie en Adriaan / kloof

En leuk detail is dat het einde van de kloof juist halverwege deze kloof is opgenomen.

Een andere locatie die nog niet bekend is bij de fans is die van het onbewoonde eiland. Volgens Aad zou dit het Krikri eiland zijn geweest. En voor de kust van Agia Marina ligt een eiland met de bijnaam Krikri eiland. Ik hoopte natuurlijk dat dit het onbewoonde eiland zou zijn maar toen ik dat checkte bij locals bleek dit onmogelijk het eiland te zijn waarop gefilmd is. Helaas.

De volgende dag reed ik naar de andere kant van het eiland, naar de bekende badplaats Chersonissos. Jaren geleden was ik hier al een keer geweest dus ik wist de weg al een beetje. 

Ik maakt een uitstapje naar Agios Nikolaos en ik bezocht meteen de locatie van Koning Bassie die -alles wat hij aanraakt- in goud verandert. 

Bassie en Adriaan / Agios Nikolaos

In de Verzonken Stad wordt de naam van de stad Agios Nikolaos genoemd door Adriaan. Deze kleine stad was dus snel gevonden en het was dan ook niet moeilijk om in Streetview alle locaties te zoeken waar ik wilde opnemen. 

Ook Elounda wilde ik graag bezoeken, hier werd de steen uit zee gevist waarmee het avontuur begon. De omgeving is erg mooi maar een heel bijzonder dorp vond ik het niet.

Op de eerste dag in Chersonissos was ik meteen naar de rots gelopen waar de boeven uit keken op het hotel. Hier kan je normaal gesproken niet zomaar komen omdat het erg gevaarlijk is maar ik vroeg netjes toestemming en als ik heel voorzichtig was mocht ik er wel even op.

Ook was ik die eerste dag bij het hotel gaan vragen of ik mocht filmen maar omdat de managers dit eerst moesten bespreken zouden ze me terugbellen. Toen ik in Elounda was belden ze mij om te zeggen dat ik mocht komen filmen en op de derde dag in Chersonissos kon ik eindelijk gaan filmen in het hotel. 

Bassie en Adriaan / Chersonissos

Ik meldde mij de bekende balie en werd ontvangen door verschillende managers en een vrouw die mij zou gaan begeleiden. Daar stond ik dan in mijn korte broek tussen de managers die zeiden zo vereerd te zijn dat ik bij ze kwam filmen. Het was een heel grappige situatie, zeker toen ik nog een screenshot liet zien en het hele managementteam in het Grieks begon te discussiëren waar deze locatie zou zijn. Na een paar minuten vertelden ze mij welke kamer het was en dat er helaas gasten waren op dat moment.

Met de mevrouw ging ik vervolgens het hotel in om te filmen en ze hielp mij met het zoeken van de locaties die ik uiteraard weer geprint bij mij had. Ook liep ze op haar lakschoenen mee het strand op waar ik de waterfietsen zag liggen. Ze was heel vriendelijk. 

Bij de kamer waar het managementteam over had gediscussieerd zag ik een schoonmaakwagen voor de deur staan. Ik greep mijn kans en een paar tellen later stond ik op het balkon van de kamer. Het was toch gelukt!

Na een klein uur waren we al klaar.

Bassie en Adriaan / Creta Maris

Er werd vriendelijk afscheid genomen en ik verliet met een zeer tevreden maar ook een beetje opgelaten gevoel het hotel.

De laatste dagen van mijn vakantie bracht ik door in de hoofdstad van Kreta: Heraklion. Hier bezocht ik de locatie van het reisbureau en ik bezocht het museum waar de Schijf van Phaistos te zien is. Deze steen was de inspiratie voor de steen met geheimzinnige tekens uit De Verzonken Stad en die wilde ik wel even met eigen ogen bekijken. Het viel mij meteen op dat deze steeds veel kleiner was dan de steen van Bassie en Adriaan.

Voor de vakantie had ik uitgezocht waar het busje van de boeven vandaan kwam. En dat bleek van een beveiligingsbedrijf te zijn, best grappig eigenlijk. En de hoofdvestiging van dit bedrijf ligt in Heraklion. Dus ook daar ben ik nog even langsgelopen.

En zo kwam er na 11 dagen een einde aan de vakantie in Griekenland. 

Nederlandse locaties

In de maanden na deze vakantie heb ik de video’s van Amerika en Griekenland gemonteerd tot de afleveringen die je op het YouTube kanaal kunt vinden. Maar ik was nog niet klaar met filmen, want ik wilde ook nog een serie maken met Nederlandse locaties. En dus ging ik weer op pad.

Veel opnames uit de Nederlandse serie heb ik op één goed geplande dag opgenomen. Ik startte deze dag in Teylingen waar de ruïne te vinden is uit het avontuur van De Kroon.

De mevrouw van de kaartverkoop vroeg of ik interesse had in de geschiedenis van het kasteel. Dat had ik wel maar toen ik vertelde dat ik voor Bassie en Adriaan locaties kwam zag ik aan haar ik niet de eerste klant was die om deze reden een bezoek bracht. Omdat ik een lange reisdag gepland had was ik meteen na opening bij de ruïne aangekomen en daardoor waren er nog geen andere mensen aanwezig. Dat kwam mooi uit met filmen.

Bassie en Adriaan / Ruïne van Teijlingen

Na de ruïne maakte ik tocht langs de bloemenveiling en de kassen in het westland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam en Schoonhoven.

Het was weekend en bij de bloemenveiling was alles gesloten. Een busje met beveiligers kwam meteen op mij af om te vragen wat ik kwam doen. Toen ik de screenshots op een A4’tje liet zien bleken het ook Bassie en Adriaan fans te zijn en ik kon rustig verder filmen.

Het hoogtepunt van de dag zou het bos zijn waar o.a. de B&A boys voetbalden maar helaas bleek het bos inmiddels een groot bouwterrein te zijn. Dat was even balen.

In Vlaardingen had ik meer geluk, hier vond ik alle locaties die ik gepland had om te bezoeken en dat waren er aardig wat. 

Ook hier had ik vooraf alle locaties die ik wilde bezoeken vooraf al opgezocht. Veel locaties zijn al bekend in de Bassie en Adriaan fan community. Mocht je ook de smaak te pakken hebben: op de Facebookpagina Bassie En Adriaan Locaties kun je nog veel meer locaties vinden.

In Schoonhoven is een deel van De Kroon opgenomen, ook hier zijn dus heel wat locaties te vinden. En al lopend bezocht ik alle geplande locaties. De zon ging bijna onder en er kwam een eind aan een lange dag waarop ik veel locaties heb bezocht.

Op een ander dag bezocht ik Valkenburg. Ik was heel vroeg vertrokken zodat ik met de eerste rondleiding meekon en ik hoopte dat het niet druk was. En ik had geluk want ik was de enige die te voet een rondleiding wilde maken. Ik liet de gids mijn A4 met screenshots zien en hij vond het zo leuk dat we de hele rondleiding geskipped hebben en meteen zijn gaan zoeken naar Bassie en Adriaan locaties. En met succes want we vonden er heel wat.

Door puur geluk vonden we de tekening van Adriaan op de muur, ik was natuurlijk enorm blij.

Bassie en Adriaan / Gemeentegrot Valkenburg

We hebben nog lang gezocht naar de exacte locatie waar de schatkist had gestaan en waar Adriaan de leren riemen los laat weken in het water, maar de exacte locaties konden we niet vinden. 

Later nam de enthousiaste gids nog contact op met Aad en zo kwam hij erachter dat die twee scènes op Lanzarote waren opgenomen en niet in de Gemeentegrot. 

Bij het editten van de video zag ik bij toeval dat in één scène uit de schatkaart nog en pijl zichtbaar is uit het avontuur van de diamant. Dat avontuur was jaren eerder in deze grotten opgenomen.

Een andere locatie waar veel is opgenomen is Naarden Vesting. Ik ben verschillende keren gaan filmen op deze locatie en als je goed naar de beelden kijkt zie je dat dit in verschillende seizoenen is opgenomen. De meeste locaties kun je gewoon bezoeken maar omdat ik ook in de bunkers wilde kijken nam ik contact op met de beheerder van de vesting. We maakten een afspraak en gingen, samen met een huurder op zoek naar locaties. Bunker Q is de meest bekende bunker uit De Verdwenen Kroon. Bassie en Adriaan lopen hier naar binnen en komen in een lange donkere gang terecht. Maar binnen zag het er heel anders uit. Pas later kwam ik erachter dat hier de schuilplaats van de boeven was opgenomen, die zogenaamd in de ruïne van Teijlingen zou zijn.

Links van bunker Q ligt de bunker met de lange donkere gang en toen ik deze locatie herkende was ik natuurlijk weer zo blij als een kind.

Bassie en Adriaan / Naarden Vesting bunker P

Je kunt deze bunkers helaas niet zelf bezoeken.

In diezelfde periode bezocht ik nog verschillende locaties in Den Haag, Haarlem, Rotterdam, Wijk bij Duurstede en Hilversum.

Als je zoveel locaties hebt gevonden dan is het verslavend geworden om nog meer locaties te vinden. En de laatste locatie die ik nog wilde vinden was de bungalow uit de Reis voor Amerika. Ik wist dat deze scènes niet in Amerika maar in Nederland waren opgenomen, dat kun je zien aan de bomen, die er niet Amerikaans uitzien. Na lang online zoeken vond ik in een oud forum een suggestie dat deze bungalow in een vakantiepark in het Limburgse America zou liggen. Dus toch in America, maar dan met een knipoog. In de tv serie kun je het huisnummer lezen en toen was het niet moeilijk meer om het juiste bungalowtype te vinden. Het moet een van deze bungalows zijn geweest.

Bassie en Adriaan / Cementvloertje

Tot slot

Begin 2020 stonden alle afleveringen op YouTube, het waren er in totaal 10 geworden en 1 afsluitende video met daarin alle 150 bezochte locaties. Nou ja, ongeveer 150 locaties, het ligt eraan hoe je telt. Elke week plaatste ik een video online en elke week trok dat weer meer kijkers. En de Nederlandse afleveringen deden het van alle video’s het beste, vooral de aflevering van Naarden-Vesting, die was binnen 3 weken de best bekeken video van mijn kanaal. En dat leverde erg veel leuke reacties op, dat is prettig als je meer dan een jaar aan een serie hebt gewerkt met veel passie!

Ik heb veel vragen gekregen van kijkers. 

Is er ook wel eens eens iets mislukt? Qua opnames eigenlijk niet. Sommige locaties kon ik niet vinden en sommigen bleken achteraf niet exact te kloppen. Het voetbalveldje van de B&A boys dat er niet meer was, dat vond ik wel erg jammer. Maar eigenlijk kreeg ik overal altijd alle medewerking. Dat vond ik heel bijzonder. 

Ik krijg ook vaak de vraag of ik meer video’s ga maken van de Reis door Europa, op Curaçao of andere Bassie en Adriaan locaties. Het antwoord is: ik heb daar nog geen plannen voor gemaakt. Zeker de reis door Europa, dat zijn 12 landen, dat kost veel tijd en geld. Zeg nooit nooit maar voor nu rond ik deze serie af. Tenminste: hou het YouTube-kanaal en andere kanalen in de gaten.

Veel mensen vragen of ik nog andere locaties ken. Ja, alleen die heb ik niet bezocht. Kijk op de website medialocaties.nl, daar heb ik alle locaties uit deze hele serie geplaatst zodat je ze zelf ook gemakkelijk kunt vinden. En daar staan ook andere locaties op zoals in New York en Grand Canaria.

En wil je zelf locaties bezoeken dan raad ik je aan om naar Valkenburg, de Ruïne van Teijlingen en Naarden-Vesting te gaan. Daar kun je veel locaties vinden.

Bekijk de hele serie in één keer op https://www.youtube.com/watch?v=ozj10JnKT5Y&list=PLHIRniZMOSOQ1jJsajuPgmItw6VJnmeF6

Gepubliceerd op 6-02-2020