In 1993 namen Bassie en Adriaan de reis vol verrassingen op in Amerika, de serie die later bekend zou worden als De reis door Amerika.

26 Jaar later maken wij in drie weken tijd vrijwel dezelfde roadtrip door het westen van Amerika en onderweg bezoeken we tientallen opnamelocaties.

In drie afleveringen kun je onze hele reis bekijken en zien hoe de locaties er 26 jaar later uitzien. Spoiler: er is heel veel te herkennen!

De reis start in San Francisco. Hier bezoeken we het Alamo Square Park met The Painted Ladies, het stadhuis van San Francisco, Chinatown, de kabeltram, het hotel Fairmont San Francisco, een locatie uit de serie Monk, Lombard Street, Pier 39 met de zeeleeuwen, de Golden Gate brug en het gevangeniseiland Alcatraz. Via Silicon Valley reizen we naar het Yosemite Park. Eerst bezoeken we het bos met de hoge bomen: Mariposa Grove of Giant Sequoias. Hier werd het liedje ‘Wij zijn nietig’ opgenomen. In de Yosemite Valley bezoeken we enkele watervallen en maken we een wandeling naar de Yosemite Falls en door de vallei. We rijden door naar het tankstation bij het Don Pedro Reservoir. We rijden over de Sierra Nevada (dat is Spaans voor ‘besneeuwde bergketen’) naar het ski resort Mammoth Lakes waar wij ons (in de sneeuw) opmaken voor een rit door de woestijn.

In de tweede aflevering van Bassie en Adriaan locaties in Amerika reizen we door naar de Death Valley. Uiteraard bezoeken we Badwater, het laagst gelegen punt van Noord-Amerika. Maar we stoppen ook op de plek waar Bassie een eitje op de motorkap bakte en de radiateur van de auto leeg liet lopen.

In Las Vegas bezoeken we de stip en het oude deel waar het liedje ‘Had ik nou maar nee/ja gezegd’ is opgenomen. Ook bezoeken we het huis van Siegfried & Roy waar Bassie bijna wordt aangereden door de auto van de illusionisten.

Na een uitstapje aan de Hoover Dam rijden we verder naar het Zion National Park en de Bryce Canyon. We maken wandelingen en bezoeken een aantal locaties waar in 1993 is opgenomen voor de reis vol verrassingen.

In Old Bryce Town kocht Bassie cowboykleren, deze winkels ziet er nog vrijwel hetzelfde uit als toen. Via de Huntress Slot Canyon, het plaatjes Kanab (waar Handige Harry lijm kocht) en Lake Powell komen we aan in het stadje Page, aan de rand van het Navajo gebied en bij de Glen Canyon Dam. In Page bezoeken we de Antelope Canyon X, twee mooie slot canyons.

In dit derde deel van de reis door Amerika bezoeken we Monument Valley. Hier leven de Navajo indianen. Je kunt de beroemde rotsen herkennen uit films zoals Back to the Future. We nemen een kijkje in de hogans, de oorspronkelijke woningen van de Navajo indianen. Hier is ook het nummer Geronimo opgenomen.

We rijden verder naar de Grand Canyon en bezoeken diverse uitkijkpunten. Ook maken we een rondvlucht over de Grand Canyon en dat is een geweldige belevenis.

We overnachten in het stadje Williams aan de oorspronkelijke Route 66.

Ons einddoel is Los Angeles. Hier bezoeken we het Griffith Observatory. We bezoeken Santa Monica, Venice, Hollywood en Beverly Hills.

Alle locaties kun je vinden op https://www.moviemap.wiki/nl/bassie-adriaan-de-reis-vol-verrassingen

Reisschema

Wij hebben onze reis van 3 weken zelf samengesteld, zonder eerder in Amerika te zijn geweest. Uiteraard wilden wij zo veel mogelijk Bassie en Adriaan locaties bezoeken om hier een videoserie van te maken. Dat maakte het uitzoeken van een mooie route een stuk gemakkelijker.
Wil je deze reis ook maken of inspiratie opdoen om zelf een reis te maken? Hierbij ons reisschema.

San Francisco
Vanuit Amsterdam vlogen we rechtstreeks met KLM naar San Francisco. We verbleven hier 3 nachten zodat we fris aan onze roadtrip konden beginnen. We huurden een auto voor de hele periode.
Op dag 1 verkenden we alleen de omgeving en gingen we op tijd naar bed na de lange reisdag.
Op dag 2 maakten we een lange wandeling door het centrum van San Francisco en bezochten diverse locaties en toeristische hoogtepunten.
Op dag 3 bezochten we de Golden Gate brug en Alcatraz.

Yosemite Park
Op dag 4 reden we via Silicon Valley naar Oakhurst waar ons hotel lag. Dat was een rit van een kleine 5 uur.
Op dag 5 bezochten we het park met de hoge bomen (Mariposa Grove of Giant Sequoias) en na een wandeling van anderhalf uur reden we door naar de Yosemite Valley waar we enkele korte wandelingen maakten.
Achteraf gezien hadden we hier wel langer willen blijven.

Mammoth Lakes
Helaas was de korte weg (highway 120) over de bergen in het voorjaar door sneeuw nog gesloten. En dus reden we met een enorme omweg van ruim 7 uur op dag 6 naar de andere kant van de bergen, naar het ski-resort in Mammoth Lakes. Door deze lange reis konden we helaas geen tweede dag (zoals we eigenlijk gepland hadden) naar de Yosemite Valley.
Op dag 7 hadden we een rustige dag en maakten we wandelingen rond de meren door het (prijzige) ski-resort.

Death Valley en Las Vegas
Dag 8 stond in het teken van een 7,5 uur durende rit langs de bergen en door de Death Valley naar Las Vegas. Met enkele stops in de woestijn, fotomomenten, eten en korte wandelingen waren we meer dan 10 uur onderweg. Het was wel een heel bijzondere reis.
Op dag 9 bezochten we in de ochtend de Hoover Dam en in de middag en in de avond verkenden we Las Vegas. De stad sprak ons niet zo aan dus één dag was voor ons wel voldoende.

Zion National Park
Op dag 10 reden we in een kleine 3 uur naar het Zion National Park. We maakten met de auto een verkennende ronde, we bezochten enkele uitzichtpunten en we reden in een half uur terug naar La Verkin waar ons hotel lag.
Op dag 11 reden we (heel vroeg i.v.m. parkeren) opnieuw naar het Zion National Park om nu het park in te gaan en diverse wandelingen te maken die we vooraf hadden uitgezocht (zoals de Riverside walk en de Weeping Rock).
Ook hier zou ik nog wel eens terug willen gaan om de wat grotere wandelingen te gaan maken.

Bryce Canyon
Op dag 12 reden we in ruim 2 uur naar de Bryce Canyon. We waren op tijd vertrokken omdat we maar één dag hadden voor dit park. We maakten een stevige wandeling en bezochten met de pendelbus enkele uitzichtpunten. Ook al was het maar één dag, we hadden een goed beeld van deze canyon. We overnachtten in een motel op een half uur rijden van Bryce vlakbij Panguitch.

Page en Monument Valley
Op dag 13 reden we in alle rust naar Page. We hadden hier 3 overnachtingen geboekt. Op de heenreis bezochten we de Huntress Slot Canyon, het plaatsje Kanab en het park bij Lake Powell.
Op dag 14 maakten we een dagtrip naar Monument Valley (ruim 2 uur rijden enkele reis). We moesten voorzichtig rijden i.v.m. dieren die de snelweg zo nu en dan over renden, dat was niet heel relaxed rijden. In Monument Valley maakten we een wandeling en bezochten we het bezoekerscentrum.
Op dag 15 reden we naar de Antelope Canyon X voor een bezichtiging van deze bijzondere slot canyons (deze hadden we vooraf geboekt). En later op de dag reden we in Page nog langs uitzichtpunten aan de Colorado rivier.

Grand Canyon
Op dag 16 reden we in ruim 2 uur naar de Grand Canyon. Onderweg stopten we een aantal keer bij uitzichtpunten. We pakten de pendelbus van het park om het Yaki point te kunnen bezoeken. We reden nog een uur lang over een kaarsrechte (saaie) weg naar Williams, aan de Route 66.
De volgende dag reden we terug naar de Grand Canyon om een wandeling langs de canyon te maken en een rondvlucht te maken (ook vooraf geboekt). We sliepen wederom in Williams.

Los Angeles
Op papier was het een rit van 7 uur maar we moesten op dag 18 een omweg maken om de files van Los Angeles te ontwijken. We vertrokken op tijd en het was een snikhete dag rijden door de woestijn.
Op dag 19 bezochten we het Griffith Observatorium en Hollywood.
Op dag 20 reden we naar Santa Monica en Venice.
Op dag 21 bezochten we Malibu, maar dat was eigenlijk niet zo heel bijzonder (mede door het grijze weer die dag).
Op dag 22 leverden we de auto in bij het vliegveld en namen we in de middag de retourvlucht naar Amsterdam.

Tips

Wil jij ook een reis naar Amerika maken? Hierbij enkele praktische tips:

 • Boek op tijd, niet pas 1 maand van tevoren, dan zijn de hotels aan de prijzige kant of vol.
 • Stel zelf een reis samen en boek een retourvlucht, auto en hotels, dat is even puzzelen maar je hebt wel alle vrijheid om het op je eigen tempo te doen. Als je boekt via een reisbureau dan slaap je vaak elke nacht ergens anders en heb je soms maar een dagdeel om een heel park te verkennen. Wij boekten gemiddeld 2 nachten per locatie en aan het begin en eind van de reis iets meer.
 • Een vlucht met een tussenstop is een stuk goedkoper maar wel slopend door al het wachten, bedenk of je dat ervoor over hebt.
 • Huur een auto bij Sunnycars. Dit is geen reclame (ik krijg er niet voor betaald), maar het neemt zorgen bij je weg omdat je optimaal verzekerd bent.
 • Neem bij het eerste nationale park een pas: America the Bureatiful Annual Pass. Dat is meestal goedkoper als je 3 of meer parken gaat bezoeken. Let op: Momument Valley doet hier niet aan mee, wij betaalden $20 in 2019 voor 1 auto.
 • Koop een simkaart met 1 maand onbeperkt internetten en hotspot. Wij kochten vooraf een kaart bij Arielimobile, werkte perfect.
 • Gebruik je mobiele telefoon als navigatie. Wij hadden alle kaarten thuis gedownload in Google Maps. Gaat prima, met live verkeersinformatie is dat top. Ga geen dure navigatie huren, dat is zonde.
 • Lees je goed in: verkeersregels, openbaar vervoer in de steden, gewoontes en gebruiken, fooi, geld pinnen, e.d. Neem je paspoort mee als je alcohol wilt bestellen. Je mag meestal rechtsaf door rood rijden.
 • Gebruik Gasbuddy om goed geprijsde tankstations te zoeken (via website of app).
 • Neem 2 creditcards mee, daarmee betaal je vrijwel alles. Zet je gewone betaalpas op werelddekking. Zeker als je een auto huurt heb je een tweede creditcard wel nodig.
 • Vraag tijdig een ESTA aan zodat je het land in mag. Je leest online horrorverhalen maar wij hebben bij de douane geen problemen gehad, het ging heel soepel. Een kort vriendelijk gesprekje en we mochten het land in.
 • Print je reisschema op papier, dat kan handig zijn bij de douane maar als je even geen internet hebt onderweg is het ook een veilig gevoel.
 • Pak niet te zwaar maar neem wel een camera mee om foto’s te maken.
 • Vergeet niet te genieten! En doe de groeten aan alle andere Nederlanders die je tegen gaat komen. 🙂

Bekijk ook de serie met Bassie en Adriaan locaties in Griekenland.

Gepubliceerd op 6-11-2019